Hoewel er, net als in brooddeeg, bloem, water en gist aan het maken van oliebollen te pas komt, noemen we het basisbestanddeel van oliebollen beslag en geen deeg. Het verschil tussen deeg en beslag is de zogenaamde viscositeit, ofwel de stijfte van het deeg. Deze viscositeit stelt aan diverse grondstoffen en bewerkingen specifieke eisen. Bij het bakken van oliebollen is het onder andere van belang dat de vulling van de bollen, bijvoorbeeld van rozijnen, krenten of appel, dezelfde temperatuur heeft als het beslag. Deze temperatuur ligt idealiter rond de 27°C. Tijdens het bakken mag het beslag niet afkoelen. Ook de kwaliteit van de olie waarin de bollen worden gebakken is van groot belang. Deze moet de juiste en ook een constante temperatuur hebben van 180°C. Door lagere baktemperaturen ontstaan vette en bleke oliebollen. Door hogere baktemperaturen ontstaan schadelijke, toxische stoffen in de olie en sterk kleurende, slecht gegaarde oliebollen. Door de (neutrale) geur van de olie in de gaten te houden en te zorgen voor het juiste bakoliepeil, kan de bakker zijn olie op tijd vervangen. Oliebollen houden tot slot niet van tocht. Het is dus belangrijk om ze op een plek uit de wind te bakken.
Hoe maken we de oliebollen?
Oliebollen worden gemaakt van appels, rozijnen, bloem, water en gist. In de deegmachine wordt een luchtig beslag gedraaid van bloem, water gist en een geheim ingrediënt die ervoor zorgt dat het extra lekker wordt. Daarna worden de rozijnen en de appelstukjes toegevoegd. Wanneer alles door elkaar is gemengd, gaat het beslag in een kom. Deze wordt vervolgens in een rijskast gezet, zodat het beslag flink omhoog komt. Het volume van het beslag moet ongeveer verdubbelen. Hiervoor is circa twintig minuten de tijd nodig. Door het beslag te laten rijzen, ontstaat een luchtiger eindproduct.
Wanneer het beslag voldoende is gerezen, gaat we ermee aan de slag. Met onze ‘plopmachine’ maken we een mooi bolletje uit het beslag, dat vervolgens in de frituurpan gaat. Een oliebol met vulling ligt ongeveer zeven tot acht minuten in het vet. We moeten wel een beetje doorwerken, want tijdens het ‘ploppen’ rijst het beslag gewoon verder. Als het beslag te lang blijft staan, zuigt het veel vet in de oliebol. Dat geeft natuurlijk geen lekker resultaat. Eet smakelijk! En: een heel gelukkig nieuwjaar!
Wil je zien hoe we onze oliebollen maken? Bekijk het filmpje hieronder